• Car styling on the web since 2004
  • 60 days right to return
  • Over 100 000 satisfied customers
ShapeCreated using Figma

View Shopping Cart

Products 0
Total sum
€0
To checkout

Blogg

Kjolpaket och hur man monterar en vinge på bilen

Kjolpaket

Det finns några olika sorters delar som kategoriseras under kjolpaket. Vissa har olika namn men är egentligen samma sak. Vi på SC har valt att använda oss av följande namn på dom:

📍 Cupspoiler - Tunnare "läpp" fram || 📍 Diffusor - Nedre del bak

📍 Frontspoiler - Större nedre del fram || 📍 Sidkjolar - Allt på sidorna

📍 Splitters fram/bak - "Corner splitters" sätts på hörnen fram/bak || 📍 Stötfångare fram/bak- Hela stötfångaren fram/bak

Kjolpaket monteras oftast med lim och skruvar. Ibland varierar det beroende på vad det är för delar. Stötfångare och delar som ersätter befintliga delar på bilen skruvas i originaldelens fästpunkter på bilen. Tilläggsdelar monteras på befintliga delar och måste alltid limmas och ibland skruvas för att sitta bra. Vi rekommenderar att man alltid använder dubbelhäftande tejp för att underlätta monteringen.

-

Material

ABS-plast är ett hållbart material som används till många karossdelar. Den har låg vikt, god hållfasthet och låg produktionskostnad. Det är lätt att bearbeta och ger en bra ytfinish. ABS-plast bör inte användas utomhus utan lack eftersom det är känsligt för UV-ljus och kan bli sprött. Kanske det bästa och mest prisvärda materialet för eftermarknadsdelar inom karosseri.

Glasfiber blandas med plast för att skapa ett material som är hållbart och har låg vikt. Det blir sprödare än ABS-plast och knäcks lättare. Men även detta är ett väldig bra material för karossdelar. Lätt att bearbeta och få bra ytfinish på. Glasfiber innehåller som namnet antyder många fibrer som förstärker plasten som binder ihop det

-

Vingar

Det finns några olika modeller av vingar. Antingen monteras de längst ut på bakluckan eller ovanför bakrutan (sedanbilar) eller så monteras de längst upp på bakluckan (kombibilar). De kan innehålla bromsljus och kräva inkoppling i bilens elsystem även om det tillhör undantag snarare än standard. Utöver dessa finns även universalvingar som är utformade på ett sätt som ska passa många bilmodeller.

I samtliga fall måste man provmontera innan lackering och limma för montering.

Både vingar och kjolpaket tillverkas ibland för hand eller i formar som kan lämna vissa rester. Det innebär att mindre bearbetning krävs. Detta är en förutsättning för de allra flesta kjolpaket. Man ska inte förvänta sig att det går att montera utan att slipa produkten en aning för att få riktigt fin finish. Undantaget här är produkter som likt Cupspoiler kommer i en blanksvart färg som är gjord för att man ska kunna montera direkt.

Varken vingar eller kjolpaket kommer lackade och vi erbjuder heller inte lackering för våra kunder. Detta eftersom det är både kostsamt och hög risk för oss. Mycket kan ske med en lack under transport och det är svårt för oss att garantera att en vara kommer fram med lika fin lack som när den skickades.

-

Montering utan skruvar

1️⃣

Provmontera! Man måste alltid hålla delen där det är tänkt att den ska sitta för att kolla så att den passar och ser ut som man har tänkt sig. OBS! Detta måste göras innan man lackar spoilern, annars kan man ej skicka tillbaka eventuellt felköp. Förvara alltid din nylackade del på en ren handduk eller annan mjuk och ren yta för att undvika skador i lacken.

2️⃣

För bästa resultat bör man limma i en rumstemperatur över 22grader. Så se till att bilen kan stå i den miljön under minst 12h för bästa resultat. Vi rekommenderar vårt vingmonteringslim eller Sikaflex för bästa fäste. För att underlätta vid montering rekommenderar vi även att du använder dubbelhäftande tejp för att hålla produkten på plats under tiden som limmet torkar.

3️⃣

Jobba med en ren yta på bilen och på spoilern. Tvätta först och rengör sen med t-röd som tar bort alla feta hinnor som rengöringsmedel kan lämna efter sig. Det tar även bort fett och vax som kan ha blivit kvar trots rengöring.

4️⃣

Positionera spoilern på rätt plats. För att underlätta ta hjälp av en vän och måtta in spoilern på rätt ställe. När den är på rätt plats använder du maskeringstejp för att markera ut på vilken plats den ska sitta. Det underlättar enormt när du väl ska limma fast den på bilen.

5️⃣

Vi rekommenderar alltid att du använder lim och dubbelhäftande tejp. Vissa delar kan vara förberedda med dubbelhäftande tejp. När limmet är applicerat på spoilern så monterar du genom att trycka fast den på plats. Se till att du tryckt till längs hela för bästa fäste. I vissa fall behöver man göra eller tillämpa stöd för att hålla spoilern på plats när limmet torkar.

6️⃣

Kom ihåg att låta bilen stå i 12h.

-

Montering med skruv

1️⃣

Provmontera! Man måste alltid hålla delen där det är tänkt att den ska sitta för att kolla så att den passar och ser ut som man har tänkt sig. OBS! Detta måste göras innan man lackar spoilern, annars kan man ej skicka tillbaka eventuellt felköp. Förvara alltid din nylackade del på en ren handduk eller annan mjuk och ren yta för att undvika skador i lacken.

2️⃣

För bästa resultat bör man limma i en rumstemperatur över 22grader. Så se till att bilen kan stå i den miljön under minst 12h för bästa resultat. Vi rekommenderar vårt vingmonteringslim eller Sikaflex för bästa fäste.

3️⃣

Jobba med en ren yta på bilen och på spoilern. Tvätta först och rengör sen med t-röd som tar bort alla feta hinnor som rengöringsmedel kan lämna efter sig. Det tar även bort fett och vax som kan ha blivit kvar trots rengöring.

4️⃣

Positionera spoilern på rätt plats. För att underlätta så ta hjälp av en vän och måtta in spoilern på rätt ställe. När den är på rätt plats använder du maskeringstejp för att markera ut på vilken plats den ska sitta. Det underlättar enormt när du väl ska limma fast den på bilen.

5️⃣

Endast för vingar: Använd borrmall för att märka ut var du ska borra. Vi rekommenderar att du köper till våra borrmallar när du ska montera en vinge. Det är dubbelhäftande brickor som du först monterar på vingens skruvhål och sedan trycker fast på bilen (på rätt plats). Då fastnar brickorna på bilen och du ser exakt var du ska borra.

6️⃣

Endast för vingar: Använd en vass borr och borra hål där borrmallarna märkt ut. Dammsug bort alla metallrester. När det är klart så använd antingen en lackpenna eller Sikaflex för att förhindra rost på den nakna metallen.

7️⃣

Vi rekommenderar alltid att du använder lim och skruv. Vissa delar kan även vara förberedda med dubbelhäftande tejp. I de fall som både lim och skruv används behövs inte den dubbelhäftande tejpen. När limmet är applicerat på spoilern så monterar du genom att skruva fast den på plats.

8️⃣

Kom ihåg att låta bilen stå i minst 12h.

Om du har några fler funderingar tveka då inte med att höra av dig till oss!📞

Newsletter

Don't miss the chance to take part of our awesome deals!

Cooperation partners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)