• Car styling on the web since 2004
  • 60 days right to return
  • Over 100 000 satisfied customers
ShapeCreated using Figma

View Shopping Cart

Products 0
Total sum
€0
To checkout

Blogg

Sportluftfilter

Bilens luftfilter renar luften som sedan blandas med drivmedlet innan förbränning. Det innebär att all luft sugs genom ett filtret där partiklar och smuts fastnar för att inte skada motorn. Bilens luftfilter sitter i en luftburk som håller filtret i sig skyddat från smuts och värme som kommer från motorn eller omgivningen. Denna typ av filter kallas för insatsfilter. Det är 99% av alla bilar utrustade med från fabrik och undantagen är mycket sportiga bilar eller specialanpassningar.

Det finns även något som heter öppet filter. Detta filter sitter utan skydd av luftburk och tar in maximal mängd luft från motorutrymmet.

När vi pratar om sportluftfilter kommer vi att skilja på sportluftfilter som är insatsfilter och öppna sportluftfilter. De stora skillnaderna mellan dessa två är mängden luft som kommer in samt hur stort ingrepp det är att montera. Ett insatsfilter kommer inte att ge en effektökning medan vissa öppna sportluftfilter kan ge några fler hästkrafter. Med det sagt så är det generellt sett en liten ökning och de verkliga fördelarna med sportluftfilter ligger i livslängd, kvalitet och gasrespons.

Vi börjar med livslängd. Ett originalfilter slängs vid service och ersätts med ett nytt. Ett sportluftfilter från exempelvis Green Filter är tvättbart och rengörs snabbt och enkelt innan det sätts tillbaka. Det innebär att du inte behöver köpa nya filter varje år utan kan enkelt rengöra det gamla och fortsätta använda. Så länge man rengör filtret regelbundet så håller det länge.

Nästa fördel med ett sportluftfilter är kvaliteten. Eftersom ett vanligt luftfilter tillverkas för att slängas vid service så är inte kvaliteten lika hög som hos ett sportluftfilter. När dessa tillverkas vet man att de ska användas i flera år och därför är kvaliteten hög. Luften som kommer igenom filtreras bra år efter år så länge man rengör och håller efter sitt sportluftfilter.

Den tredje stora fördelen är gasresponsen. Det är vad som ligger bakom känslan när man byter till sportfilter. I och med att luften flödar igenom filtret snabbare så reagerar också bilen snabbare när man trycker på gasen. Det gör att bilen känns rappare och man får en ökad känsla av kontroll.

En sista sak som är värd att ta upp är också ljudet. Det låter otroligt sportigt när man byter till ett öppet sportfilter. Här är det viktigt att veta att ett insatsfilter inte ger samma effekt som ett öppet när det kommer till ljud. Ett öppet ger också ännu bättre gasrespons än en insatsmodell.

<strong>När man väl är redo att uppgradera till ett sportfilter så finns det några saker att tänka på:</strong>

Vill jag ha ett öppet filter eller ett insatsfilter?

För att montera ett öppet filter måste man ta bort luftburken från bilen och montera det öppna filtret direkt på slangen. Man måste också ta hänsyn till om filtret utsätts för värme från motorn. Då riskerar filtret att torka och tappa funktion. I de fallen där luftfiltret sitter på ett ställe där det riskerar att torka kan man montera en avskärmning. Det är en liten plåtvägg som skyddar från direkt värmestrålning.

Ett insatsfilter monteras enkelt i den befintliga luftburken och ersätter det gamla filtret. Ingreppet är gjort på 3 minuter lite beroende på var luftburken sitter på ens bil.

Vilket märke ska jag välja? Spelar det någon roll?

De stora märkena inom sportluftfilter är Green Filter, K&N Filters och JR. Tillsammans har dom en stor del av marknaden och det är för att de levererar kvalitetsprodukter som presterar. Med det sagt så vill vi slå ett slag för Green Filter som tillverkas i Frankrike och har gjort det sen 1995. Det är ett företag som är stora inom motorsport och levererar filter till många stora teams.

Vilket filter ska jag välja?

Om man ska byta till ett insatsfilter så är det enkelt. Vi har modellanpassade sportluftfilter som är specialtillverkade för just en specifik modell. Om du vill byta till ett sportluftfilter måste du ta bort luftburken för att se vilken diameter röret har som luftburken sitter på (och filtret så småningom ska sitta på). Storleken på det öppna luftfiltret anpassar du efter vad som får plats i utrymmet där den monteras.

Du hittar våra sportluftfilter under respektive bilmodell genom att klicka här:

Välj din bilmodell

PS. Anslutningen mäts ibland i tum och då är det bra att veta att en tum = 2,54cm.

Newsletter

Don't miss the chance to take part of our awesome deals!

Cooperation partners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)